Koffiebonen kopen: het verschil tussen Arabica en Robusta

Wereldwijd zijn er ruim 60 soorten koffiebonen. Toch zijn er eigenlijk maar twee die gebruikt worden om koffie te zetten; Arabicabonen en Robustabonen. Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta? En welke verschillen proef jij als koffieliefhebber? 

Arabica versus Robusta

Het eerste duidelijke verschil tussen Arabica en Robusta is de smaak. Arabicabonen zijn elegant en zoet van smaak, met tinten van chocolade en fruit. Robustabonen hebben een meer aardse smaak die stevig en bitter kan zijn met houtachtige tinten. Daarnaast bevatten Robustabonen meer cafeïne dan Arabicabonen. 

Naast de smaak verschilt ook het uiterlijk van de bonen. Arabicabonen zijn ovaal van vorm, lichtbruin van kleur en groter dan Robustabonen, die donkerbruin zijn en rond van vorm. Verder heeft ook de herkomst van de bonen invloed op de smaak.

Arabicabonen

Arabicabonen groeien aan de Coffea Arabica (koffieplant). Deze plant groeit alleen op grote hoogte, in gebieden rond de evenaar. Het is een gevoelige plant, aangezien deze niet goed tegen direct zonlicht kan en is vatbaar voor ziektes. De plant wordt meestal verbouwd tussen hogere planten en bomen, zodat de andere planten schaduw kunnen bieden voor de Coffea Arabica. 

Doordat de productie van Arabicabonen arbeidsintensief is, zijn de bonen vaak kostbaar. Toch maken Arabicabonen 60% uit van de totale koffiebonenproductie wereldwijd. 

Ben je benieuwd naar de smaak van 100% Arabica? Probeer dan eens de Mr. Exclusive koffiebonen van Lucaffé of de Crema van Jolly Caffè. Je kunt deze koffiebonen kopen in onze webshop. Beide smaken zijn ook beschikbaar als ESE Servings. Daarnaast zijn de Café Noir koekjes van Verkade ook gemaakt met 100% Arabica koffiebonen.

Robustabonen

Robustabonen groeien aan de Caffea Canephora. Deze koffieplant groeit, in tegenstelling tot de Caffea Arabica, in lager gelegen gebieden rond de evenaar. De Caffea Canephora is beter bestand tegen ziektes en de productie is minder arbeidsintensief dan bij de Arabicabonen. Door de bittere smaak worden Robustabonen eigenlijk nooit puur gedronken. Ze worden vaak toegevoegd aan andere (Arabica) koffiebonen voor een extra smaaksensatie. 

Robustabonen zijn van nature vetter en geven daardoor een betere cremalaag op de espresso of koffie. Dit kan een extra reden zijn om de bonen toe te voegen aan een mix van Arabicabonen. 

Je zou kunnen zeggen dat een combinatie van Robusta en Arabica leidt tot een stevigere en intense koffiesmaak. Ben je benieuwd naar deze smaakbeleving? Probeer dan eens de Piccola & Dolce of Exquisit koffie van Lucaffé. Je kunt deze koffie kopen in onze webshop.

Eerst proeven?

Wil je het verschil in smaak van de koffiebonen eerst proeven? Bestel dan een van onze proefpakketten

Wat vond je van deze blog?

Rating: 4.9285714285714 sterren
14 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.